torsdag, maj 31, 2007

En till säker elfabrik? Nej tack!


Norrlänningarna dör i cancer och Vattenfall vill investera i kärnkraft från Litauen. Och miljöpartiet skulle vara bakåtsträvare? pfff.

Nej! Ge mig något hållbart nu! Annars ryser jag och skakar och börjar nästan gråta:



Andra bloggar om: , , ,

And who has two fathers?

Jag blev fullkomligt rastlös och lite orolig i kroppen när jag blev klar med min hemtenta. Klockan är ju bara tolv! Vad ska man nu hitta på? Jo, man lägger såklart upp en video från youtube på bloggen där ett sött barn sjunger om sina två pappor och vilket normalt liv de lever. (Suck)

Jag ska flytta till Nederländerna ändå! Tänk att få en sån unge?!



Andra bloggar om: , , , ,

måndag, maj 28, 2007

Söta indiebarn dansade

Jag vet att Fredrik Virtanen lagt ner sin blogg men jag vill så här bara i förbifarten, apropå ingenting, stoltsera med att han kallat mig sött indiebarn. (Det var inte många på dansgolvet, 4?)

Andra bloggar om:

måndag, maj 21, 2007

"Man måste dra gränsen någonstans"

Jag läste en fantastisk, liten, fin artikel i Arbetarbladet i helgen. RFSL Gävle hade bjudit in till möte på internationella dagen mot homofobi. Det får vi inte missa tänkte sverigedemokraterna och skickade dit Roger Hedlund, SD Gävles ordförande. Han säger såklart många spännande saker men det som berör mig mest är hans påstående att sverigedemokrater är kanske "de som bäst förstår hur HBT-människor har haft det." Yeah right, i samma andetag säger han att han vill avskaffa lagen som förbjuder diskriminering av homosexuella med argumentet:

"Det är bäst för de homosexuella så att de ses på samma nivå som alla andra i samhället."

Klockrent.

Självklart nämner han också äktenskapet, min favoritfråga. "Man måste dra gränsen någonstans. Äktenskap är något mellan kvinna och man. Annars kan det sluta med månggifte och det ska samhället inte förespråka." Har inte Alf Svensson sagt så också? (He has indeed!) Nåja, att ett äktenskap för alla skulle leda till polygami är ju bara ett befängt argument. Och vad är det för fel med polygami in the firs place?

Jag antar att det är för osvenskt.

Och hur ska man egentligen förhålla sig till en sosses förslag att kvotera in HBT-människor som lärare? Menar hon att man ska kvotera in öppna HBT-människor? För vad är det som säger att inte 10% av lärarna redan är det?

Andra bloggar om: , ,

torsdag, maj 17, 2007

"Som homosexuell får man stå ut med att bli angripen"

En dag som denna (International Day Against Homophobia) bör man antingen grubbla lite över homosexuellas juridiska villkor i världen eller förfäras och skratta åt lustiga kristdemokrater.

Andra bloggar om: , ,

Där de röd/gröna fortfarande har makten...

När jag cyklade hem från kårens konstituerande fullmäktigemöte ikväll hamnade jag bakom ett gäng sega cyklister som blockerade vägen så jag inte kunde passera. Jag kom på mig själv med att anta att de var sossar. Varifrån kan den kopplingen komma?

Mötet röstade i alla fall fram en ny kårstyrelse där S-studenter, Vsf, Piratstudenter och Gröna Studenter ingår. Efteråt fick vi följa med "den innersta kretsen" på lite skumpa-mingel. Status.

För mig blir det ett ersättande år. Är suppleant i både fullmäktige och i styrelsen. Känns lugnt och skönt.

Nåja, all min eventuellt kvarvarande energi ska den närmaste veckan användas till hemtentaskrivning. Suck, tusenfaldt.

Språkrör Clara kommenterar också.

tisdag, maj 15, 2007

Ett samtal från Kiruna


- "Hur kommer det sig att du inte betalat tv-licens?"
- Jag ska bli minster...

Andra bloggar om:

söndag, maj 13, 2007

De r(öst)ar bara på varandra

"Så det är bara att ta nya tag inför 2008, men kanske ändå ha i bakhuvudet att övriga Europa inte kommer att förstå sig på bra, modern popmusik."

Men lägg ner! På vilket sätt är det östländernas fel att väst skickar dåliga låtar? Jag förstår inte logiken i att först in bry sig ett dugg om tävlingen och sen bli förbannad när det går dåligt. Så klart att det gör!

Då pratar jag inte om Sverige, för vi bryr oss. Kanske för mycket...Problemet tror jag är att melodifestivalen är så stor att Eurovision bara blir en extragrej, eller som Anders Nunstedt kallar det: En efterfest.

"Jag trodde att The Ark hade en svår uppgift framför sig, men inte att de skulle falla så hårt och misslyckas så totalt. Men jag misstänker att det hade gjort detsamma vilket bidrag eller vilken
artist som hade representerat Sverige i år.
Vi har, som sagt, för få grannar."


Och ja, grannröstning är ett olyckligt fenomen (där alla länder är inblandade.) Men för att komma till top tre så krävs det mer än så. Inget land har tillräckligt många grannar för att kunna vinna på deras välvilja. Så är det bara. The Arks låt var visserligen bäst, men för svår för den här tävlingen. Skyll inte på öst, era dåliga förlorare!

Jag tror att två semifinaler kan vara en lösning på problemet. Då blir det bara förstaplatsen som är av intresse. Man får helt enkelt försöka "ignorera" övriga placeringar. För det går ju inte att förbjuda grannröstning. Det har funnits i alla tider, även när vi hade jurygrupper.

Eller så försöker man skapa variation i röstningen genom att bara låta deltagarna i semifinalen respektive finalen få rösta i sin tävling. Det skulle också innebära att poängen kan redovisas i den gamla hederliga takten, så man hinner se vem som får dem.

Jaja, Svante får ta hand om det där.

Och vi kom ju i alla fall bättre än Martin Stenmarck...

Andra bloggar om

fredag, maj 11, 2007

En-steg-för-steg-guide eller Vägen till vinnaren


Att gissa vilka låtar det kommer gå bra för i Eurovision är inte alltid det lättaste (visserligen lyckades jag väldigt bra i semifinalen, 8/10 rätt), men det kan faktiskt vara svårt att veta själv vilken låt man hejar på. Speciellt om man är nörd och vill att det ska gå bra för tävlingen i sig. Därför ska jag med förnuftets hjälp ta reda på vilken låt jag vill ska vinna.

Steg 1
Grunden måste byggas på smak. Man väljer helt enkelt vilka låtar man tycker är bra. Ju objektivare man är desto bättre, men man måste ju fortfarande gilla låtarna. Det går ju bara inte att heja på en låt som inte tilltalar en. Mina låtar blir då:
Vitryssland, Irland, Makedonien, Grekland, Georgien, Sverige, Ryssland, Serbien, Ukraina, Storbritannien, Bulgarien, Turkiet, Moldavien.

Steg 2
Nu måste man sortera bort de låtar som inte kommer att vinna. Alltså låtar som skulle skrälla om de vann, och då menar jag inte låtar "som skulle kunna skrälla" utan låtar som faktiskt inte kommer göra det. För mig faller då Irland, Makedonien och Storbritannien bort. Återstår: Vitryssland, Grekland, Georgien, Sverige, Ryssland, Serbien, Ukraina, Bulgarien, Turkiet och Moldavien.

Steg 3
Det räcker inte med att jag gillar en låt för att det ska vara en bra vinnare. Det är viktigt att låten har antingen någorlunda hitkvalitet eller att den kan modernisera och få in nya genrer i tävlingen. Tänk på det fruktansvärda som hände 2001 (Estland) och 2002 (Lettland) när låtar som folk inte ens kommer ihåg vann. Det ska inte vara så. Vid det här laget kan det vara bra att begränsa sig och välja ut de fem låtar man tycker bäst passar in. Jag behåller: Georgien, Sverige, Ukraina, Ryssland, Serbien

Steg 4
Det fjärde steget är väldigt viktigt, men det har inte så mycket med själva låten att göra. Det måste vara ett "passande" land som vinner och med det menar jag:
1. Landet ska inte ha vunnit många gånger tidigare alternativt vunnit nyligen. Hejdå Sverige och Ukraina.
2. Landet ska kunna arrangera eurovision hyffsat bra. Hejdå Georgien och Serbien (och hej fördomar.)

Resultat:
Moskva 2008! Ryssland är den optimala vinnaren. Snygg, professionell låt från ett land som aldrig vunnit.

(men jag kommer ändå hålla på The Ark mest...)

torsdag, maj 10, 2007

Inför Semifinalen

Det blir mycket schlager nu, men jag kan inte låta bli att gissa lite inför ikväll.

Jag vill:

Cypern
Georgien
Turkiet
Vitryssland
Makedonien
Bulgarien
Serbien
Moldavien
Ungern
Andorra

Jag tror(möjligen lite väl optimistiskt):

Bulgarien
Vitryssland
Schweiz
Lettland
Andorra
Turkiet
Moldavien
Serbien
Georgien
Ungern

onsdag, maj 09, 2007

Plats 1 - Cypern

...Cypern! Professionellt, rutinerat, snyggt. Evridiki, som ställde upp redan 1992 och 1994, sjunger i år Comme ci, comme ca. En låt helt på franska alltså. Intressant drag. Cypern har inte imponerat speciellt mycket på mig de senaste åren. Det var runt millenieskiftet som de senast hade något riktigt bra att komma med. (Det var för övrigt Cypern som av någon oförklarlig anledning snodde Lena Ph:s femteplacering 2004.)

Låten startar som nummer tre i seminfinalen, precis innan Vitryssland och två nummer efter Bulgarien. Jag oroar mig lite. En final utan Cypern blir en tristare final än vad den borde vara. Den skulle bli lite comme ci, comme ca:

Så ser alltså min lista ut. Vill påminna er om att The Ark självklart är ettan egentligen, men man får visst inte rösta på "sitt eget" land i den här tävlingen...

Plats 2 - Storbritannien

Nu är det dags för en grupp som vill "ta Eurovisionen tillbaka till europop." Jag säger bara en sak: pluspoäng. Storbritannien har varit ett land vars bidrag man ofta gett kommentaren: "Skärp er!" Liksom vad har de haft för sig egentligen? En gång i tiden skickade de sånt här, medan det på senare år varit mer sånt här. I år har de i alla fall, i min mening, verkligen skärpt sig. Scooch flyger med flaggan till Helsingfors och förhoppningsvis kommer den hissas högt. Engagemang ska löna sig.

”Would you like something to suck on for landing, sir?”

Oh ja! Jag vill suga på den här karamellen till låt. United Kingdom - 10 points!


och tolv poäng går till...

Plats 3 - Ukraina

Weee, nu börjar festen! Det är Andrej som är utklädd till den "försupna discotanten" Verka Serduchka och hon uppmanar oss att dansa. Han sjunger låten Dancing, Lasha Tumbai på engelska, tyska, ukrainska och mongoliska. Lascha Tumbai betyder ingenting, men det låter som Russia goodbye, och det finns teorier på att det inte är en slump.

Ukraine, is it strong? (Strong)
And Ukraine, is it cool? (Cool)
We dance at the square


(square=frihetstorget=oranga revolutionen)

Man kan få in politik överallt. Men Verka är i alla fall rolig! Jag gissar på topplacering. Det här är Ukrainas bästa bidrag någonsin. Heja!

tisdag, maj 08, 2007

Plats 4 - Georgien

Världen blir mindre och mindre och eurovision blir större och större. På fjärde plats finner vi landet som ligger öster om öst och som alltså gör sin debut i år, Georgien. Och vilken debut sedan. De skickar Björk! Nästan i alla fall...Det är Sopho Khalvashi som sjunger Visionary Dream för sitt hemland och bra gör hon det, om man ska tro den supersnygga videon. Om det blir lika snyggt på scenen i Helsinki är vägen rak till finalen.

Okej, nu tittade jag precis på en repetition. Den var inte så imponerande, men jag tror hon lyckas ändå. Med den låten och den rösten.

Välkommen Georgien!

Tillsammans?



Hahahaha

lördag, maj 05, 2007

Boys Boys Boys

Kvällens tema: dansa tills du faller ihop

Väldigt intressant. Igår träffade jag människor jag inte ens kom ihåg att jag hade glömt. Massa små människor har blivit stora och jag börjar inse att jag faktiskt inte är så mycket äldre.

Pissoarer är också något ytterst intressant. Jag har total fobi för sådana och står hellre i kö tjugo minuter för att få ha det lite privat. Igår när jag stod och väntade kom det in ett gäng killar och sa: "Vad är ni för bögar som inte vågar pissa?" och sen uträttade de sina behov samtidigt som de sjöng till Boten Anna. (Hur attraktivt är det på en skala?) Samma gäng kom fram till mig på dansgolvet och sa "Torbjörn! Fan vad kul å se dig!", gav mig handslag, som jag tafatt försökte besvara, och till och med en kram. Vi läste nämligen tyska tillsammans, vilket inte betyder att jag pratat med dem innan...

Men jag är inte en sån som säger nej till pojkkramar ;)

fredag, maj 04, 2007

Jag valde rätt


Om jag började gårdagen med att bli sur över det här, blev jag desto gladare imorse när jag läste det här och det här.

torsdag, maj 03, 2007

Plats 5 - Turkiet

Så vi beger oss direkt ut på dansgolvet, ett turkiskt sådant, och skakar loss med Kenan Dogulu och hans Shake it up Shekerim. Turkiet är också ett sånt där land som är bra på att hålla jämn kvalité på sina låtar. Respekt.

Kenan är en av de största stjärnorna i Turkiet och han har skrivit låten själv. Vilken grabb. Förväntningarna är höga att han ska upprepa landsmanninan Sertabs seger från 2003. Jag tror inte det är heeelt omöjligt. Att den inte skulle ta sig till final vore i alla fall något av en skräll. Den är modern och känns inte 10-15 år gammal som många andra. Och så är den ju trea från slutet i startlistan.

Brådis



Tiden går för snabbt! Redan på torsdag är det semifinal och det återstår fem placeringar på min lista. Jag som hade tänkt ut det här så bra! Det är väl bara att blogga på antar jag...

Och enlig Ladbrokes kommer Sverige att vinna. Sånt gör mig nervös...

onsdag, maj 02, 2007

Plats 6 - Irland

Jag veet! Man får inte gilla Irland! De skickar alltid vidrigt fridfulla låtar som får mig att spy. Eller ja, nästan alltid. Det är ett mysterium att de lyckats vinna 7 gånger, varav minst 5 av vinnarlåtarna varit rena sömnpiller. I år kommer inte jag somna, men jag kan tänka mig att många andra kommer göra det. Låten, som heter "They can't stop the spring", ska föreställa en hyllning till de östeuropeiska revolutionerna. Hum hum. Till exempel ska låttiteln vara ett citat av den tjeckiske ledaren Alexander Dubcek.

Jag gillar den. Kvinnan som sjunger är ursnygg och de irländska tonerna värmer som ett stort glas Guinness en kylig vårkväll (Starkt forcerad liknelse då jag avskyr öl.) Jag har dock lite svårt när man har med barn som målar i en video, men låt gå. Det är ändå Irland vi pratar om.

Frågan är om vi kommer få se en A continental choir, Singing hand in hand i finalen. (Irland är direktkvalificerade.) Antagligen inte. Jag gissar att den hamnar någonstans i mitten.

Heja Dervish: