måndag, september 08, 2008

Granskning: Kina, ”den korta ärmens passion”


Huvudstad: Peking
Befolkning: Många, 1 321 851 888, ungefär.
Statsskick: Folkrepublik
Religion: Taoism, buddhism, konfucianism

Såhär lagom till OS. hmm..höm...(bloggar ikapp)

Lagar: Homosexuella handlingar tillåtna. Samkönade handlingar ingick i begreppet "huliganism" som var olagligt ändå till 1997. Homosexualitet upphörde vara psykisk sjukdom år 2001. Inga lagar mot hatbrott eller diskriminering på grund av sexuella läggning eller könsidentitet. Transsexuella som genomgår könskorrigering får sin identitet erkänd av myndigheterna.

Censur: Går inte att söka på ordet homosexualitet på Google. Internetsidor för HBT-personer blockade. Filmer med homosexuella karaktärer får inte visas på kinesisk tv.

HBT-rörelsen har fått viss acceptans i och med HIV-prevention.

Historiskt perspektiv: Ulrika K Engström skriver i SvD:

"Den traditionella synen på sexualitet och sociala plikter i Kina har gjort att intima relationer mellan människor av samma kön historiskt inte har varit stigmatiserade på samma sätt som i väst. Vissa forskare har rentav hävdat att bisexualitet var den rådande sociala konstruktionen mellan män fram till början av 1900-talet."

Det var nämligen i början av 1900-talet som den västerländska biologiska vetenskapen introducerades i Kina (= inte bra). Sen kom Mao 1949 som, trots att han själv hade unga älskare, ansåg att homosexualitet var ett västerländskt antirevolutionärt påfund. Under kulturrevolutionen straffades hbt-relationer med fängelsestraff och ibland avrättningar.

Källor och ytterligare läsning: RFSL, Kinabloggen, TV4

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Snygg flaggan! Jag älskar den. :=)