lördag, september 06, 2008

Granskning: Georgien


Huvudstad: Tbilisi
Befolkning: 4,600,000
Självständighet: 1991
Statsskick: Republik
Religion: 75% ortodoxt kristna

Jag har planerat det här inlägget ända sedan kriget i Georgien började, men jag hoppas det fortfarande känns aktuellt, även om det inte är HÖGaktuellt.

Uppskattningsvis 5-10% av de homosexuella i Georgien är öppna. Att leva öppet är bara möjligt om man bor i huvudstaden och är ekonomiskt oberoende. Tabun är så stark att fientliga attityder mot homosexuella inte ses som problematiska av samhället. 84% som svarade på en undersökning är negativt inställda till homos, 14% är neutrala och 2% är positiva. 40% anser att lesbianism är en sjukdom och 34% att lesbiska är fula.

2003 gjorde en parlamentsledamot ett uttalande på TV att Hitlers behandling av homosexuella var berättigat. Han fick inte mycket protester.

Lagar: Finns lag som skyddar homosexuella från diskriminering i arbetslivet. Dock:
"Georgia is a country in wich the rule of law doesn't exist and in wich the public has not internalised values of civic society and democracy."

Georgien har problem med mänskliga rättigheter överlag. Vissa menar att det inte är möjligt att diskutera HBT-personers rättigheter inom den närmsta framtiden.

Källa: LGBT Europe

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: